top of page

054-4888234

  • Facebook

טיפול בדיבור של קלינאית תקשורת

המקרים בהם מטפלת קלינאית תקשורת בתחום הדיבור:

דיסאטריה (דיס- חסר/פגיעה אַרְטְרִיָה- היגוי, ארטיקולציה)-

הפרעה מוטורית בדיבור הנגרמת כתוצאה מפגיעה נוירולוגית. הפגיעה מתרחשת באזורים המעצבבים את שרירי האיברים הנחוצים עבור דיבור- שרירי הפנים, הלשון, החיך, הלסת, הלחיים ועוד.

ישנם מספר סוגי דיסארטריה שלהם ביטויים שונים ומגוונים, תלוי באזור הפגיעה המוחית. היא יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות; דיבור "כבד" ו"מרוח", הגיה לא מדויקת של עיצורים ותנועות, מפתח פה קטן, קושי בשליטה בקצב הדיבור, אנפוף.

הטיפול מתמקד בטכניקות להגברת מובנות הדיבור והגדלת טווח התנועה של איברי הדיבור. 

אפרקסיה של הדיבור (א- חוסר , פרקסיס – תכנון)-

הפרעה זו באה לידי ביטוי בחוסר יכולת לבצע תנועה רצונית של השפתיים, הלשון, הלסת או שרירי הגרון - אף על פי שלא קיימת חולשת שרירים או ליקוי מוטורי בשרירים עצמם.

אצל אדם הסובל מאפרקסיה נראה לעיתים קרובות קושי משמעותי בהפקת דיבור מדויק ועקבי- כאמור, לעיתים יגיד את המילה בצורה טובה ולעיתים המילה תשמע באופן שונה לחלוטין תוך כדי הופעת תנועות "חיפוש" של הפה והלסת. 

מה שמאפיין את התופעה זה קושי בהפקת תנועות רצוניות ולכן, תנועות ודיבור אוטומטי כגון ספירה או הפקת ימות השבוע, יהיו שמורות או הרבה יותר טובות בהשוואה לדיבור הרצוני. 

הטיפול באפרקסיה הוא מאוד דינמי, עבור כל מטופל אני מתאימה שיטה אחרת, מה שמצריך יצירתיות וגמישות רבה. העקרונות המנחים בטיפול הם הפקת דיבור יום יומי ופונקציונאלי של המטופל (פרטים אישיים, מבעים שכיחים), חיזוק הדיבור האוטומטי ותרגול אינטנסיבי של מבעים מהנקודה בה מתחיל הקושי. 

אפרקסיה לדיבור.mp3
bottom of page