top of page

054-4888234

  • Facebook

טיפול קלינאית תקשורת בהפרעות שפה

הפרעות שפה- אפזיה (Aphasia)

 

אחת מההפרעות הכי שכיחות שפוגעת בשפה לאחר פגיעה נוירולוגית נקראת אפזיה (Aphasia).

אז מהי אפזיה? היא אחד הביטויים הקליניים לאירוע מוחי ופגיעות מוחיות נוספות, אפאזיה היא בעצם פגיעה בארבעת ערוצי השפה (דיבור, הבנה, קריאה ו/או כתיבה). לאפזיה יש תתי אפזיות שכל אחת מאופיינת בצורה שונה, כאשר חומרתה תלויה בין היתר באזור הפגיעה וברוחבה.

 

מה נשמע (או לא נשמע) בפועל: השמטת מילים, החלפה בין מילים או צלילים, 'המצאת' מילים שאינן קיימות בשפה ואף השמעת קולות ללא יכולת דיבור של ממש, וכן קושי בהבנת מילים מדוברות וקשיים בביטוי בכתב ובהבנת הנקרא.

כדי לקבל קצת מושג, החלטתי לספק לכם קצת דמיון מודרך לאדם עם אפאזיית ז'ארגון. אז איך זה בא לידי ביטוי אצלו?

דמיינו שאתם שומעים בן אדם מדבר לידכם, אתם לא מבינים מילה ממה שהוא אומר אבל הדיבור נשמע לכם שוטף, מובן... קצת כמו להקשיב לאדם הדובר שפה זרה.

הבעיה נוצרת שבן האדם דיבר כל החיים עברית וכעת התוכן של הדיבור נשמע כמו ג'יבריש. הבעיה היותר גדולה היא שהרבה פעמים, הוא בכלל לא יודע שהוא מדבר כך, מבחינתו הוא מעביר מסר ברור ובהיר.

אם שואלים למה הוא לא מבחין בטעויות שלו? כאן מתחילה הבעיה.

 

אפזייה ז'ארגון מאופיינת בקשיים מאוד מאוד משמעותיים בהבנה. אני שואלת איפה "מברשת שיניים" והוא מצביע על "מפתחות", אני שואלת איפה "עיניים" והוא מצביע על "שולחן". הפגיעה בהבנה כ"כ קשה שלעיתים הם אפילו לא מזהים את השם שלהם ושל יקירהם.

בנוסף לאפזיה זו, יש עוד מספר סוגי אפזיות שכל אחת מאופיינת במרכיבי ליקוי שונים אבל בכולם ישנה פגיעה בארבעת ערוצי השפה ברמות שונות.  

bottom of page